Samenwerken (zorgprofessionals onderling)

Medewerkers vertellen
Rianne Blonden en Monica Soons werken allebei in de Aelserhof in Elsloo. Rianne als Verpleegkundige Ouderenzorg (VPO) en Monica als Eerst-Verantwoordelijk Verzorgende (EVV-er).

Ze hebben elk hun eigen taken maar doen ook veel samen. En dat moet ook, want ‘samen’ is belangrijker dan ooit. Zeker nu strakke protocollen plaatsmaken voor flexibele, persoonlijke zorg die steeds meer wordt afgestemd op de wensen van de cliënt.

“Samenwerking wordt in de zorg steeds belangrijker”, zegt Monica. “Vroeger deden we ons werk volgens vaste planningen, zo snel en efficiënt mogelijk. Terwijl we nu bij alles wat we doen heel goed kijken naar de cliënt. Hoe voelt die zich vandaag? Komt die geplande douchebeurt nu wel goed uit? Of kunnen we dat beter morgen doen? We plooien ons meer en meer naar wat op dát moment voor díe cliënt het beste is. Dat vraagt om veel afstemming binnen het team over de wensen en voorkeuren van een cliënt. Persoonlijke zorg kun je niet in je eentje leveren. Dat lukt alleen als je het samen doet."

Zorg met aandacht

Om die samenwerking binnen een team in goede banen te leiden, zet Vivantes verpleegkundigen in die hun collega’s op de werkvloer aansturen en coachen. Rianne vervult die rol in de Aelserhof. “Ik denk bijvoorbeeld mee over moeilijke vraagstukken en probeer de persoonlijke zorg rondom een cliënt zo goed mogelijk te organiseren. Mijn coachende taak ligt vooral op het gebied van bejegening. In mijn opleiding is daar veel aandacht aan besteed en die kennis draag ik over aan mijn collega’s. Zo leren ze in de praktijk hoe ze met de juiste benadering veel kunnen bereiken. De tijd die je steekt in warme zorg en persoonlijke aandacht win je vaak vanzelf terug omdat een zorgmoment soepeler verloopt.” “Het is prettig dat Rianne gewoon met ons meewerkt op de afdeling”, vindt Monica. “Ze weet wat er speelt, kent de cliënten en kan dus veel sneller met een oplossing komen dan wanneer ze ergens op een kantoor zou zitten. Ze staat niet bóven ons. We zien haar meer als een collega die met goede tips komt. En dat werkt prima.”

Experts in persoonlijke zorg

“Het netwerk rond een cliënt bestaat natuurlijk niet alleen uit zorgprofessionals. We werken ook heel fijn samen met onze vrijwilligers”, zegt Monica. “Die zijn echt onmisbaar. Ze brengen veel tijd door met de cliënt en ontdekken zo wat iemand fijn vindt of waar z’n interesses liggen. Dat is voor ons waardevolle informatie.” “En datzelfde geldt natuurlijk ook voor de mantelzorgers”, vult Rianne aan. “Een partner, zoon of dochter heeft vaak al jaren thuis voor de cliënt gezorgd en is dus echt een expert geworden in persoonlijke zorg. Van die kennis maken we heel graag gebruik.” Monica: “En andersom delen wij onze ervaring weer met de mantelzorger. Zo zorgen we samen met alle mensen die dicht bij de cliënt staan dat het leven hier in de Aelserhof zo fijn mogelijk is.”

Van vakantiekracht tot HBO-verpleegkundige

Rianne Blonden (27) greep de kansen die ze kreeg en maakte binnen Vivantes grote stappen in haar ontwikkeling. “Ik begon op mijn 15e met een bijbaantje als zorghulp in de Aelserhof”, vertelt Rianne. “In diezelfde periode kreeg ik een hersenvliesontsteking en lag ik lange tijd in het ziekenhuis. Daar zag ik van dichtbij hoeveel je als verpleegkundige voor een ander kunt betekenen. Zo ontstond de ambitie om de verpleging in te gaan, liefst in de ouderenzorg. Ik startte met de opleiding Verzorgende IG op MBO-niveau 3 en stroomde daarna door naar de opleiding Verpleging op MBO-niveau 4. Tijdens beide opleidingen deed ik werkervaring op bij Vivantes. Met mijn diploma op zak kwam ik hier als verpleegkundige in dienst. Na een jaar kreeg ik de kans om de HBO-opleiding Verpleging op niveau 5 te volgen. En nu ben ik dus als Verpleegkundige Ouderenzorg terug in de Aelserhof; op de plek waar ik twaalf jaar geleden begon. Ik ben heel blij dat ik mijn droom heb kunnen waarmaken!”

Open Sollicitatie

Ben jij zorgprofessional en staat jouw droombaan niet bij onze vacatures?
Dan zorg dat wij dat weten! Want wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste collega's.
Geef jouw motivatie en maak duidelijk waarom wij jou moeten uitnodigen voor een kennismaking.

Geef op de volgende pagina aan hoe wij het best contact kunnen opnemen. Wil je op een bepaalde tijdstip gebeld worden, dan geef dat ook duidelijk aan.