Franciscus

Beek
In Beek ligt het prachtige Franciscus, een ruim opgezet verpleeghuis, met daarnaast twee mooie complexen met zorgwoningen.

In Beek ligt het prachtige Franciscus, een ruim opgezet verpleeghuis, met daarnaast twee mooie complexen met zorgwoningen. Op een steenworp afstand van het levendige centrum van Beek, met stadhuis, winkels en horeca, maar ook vlakbij het prachtige park Genhout.

Franciscus is van oudsher een begrip in Beek. Ouderen werden in de kloostergemeenschap van de Franciscanessen liefdevol opgenomen, verzorgd en verpleegd. Het klooster werd in de loop der jaren verbouwd tot bejaardenhuis. In 2000 maakte het voormalige kloostergebouw aan de Maastrichterlaan plaats voor een modern verpleeghuis waar gewerkt wordt volgens het principe ‘scheiden van wonen en zorg’.

U vindt ook een wijksteunpunt binnen de locatie Franciscus.

Lokale cliëntenraad

Voor meer informatie over de lokale cliëntenraad van Franciscus, kunt u contact opnemen met de voorzitter Hub Henssen via het telefoonnummer van Franciscus.

Franciscus hoort bij Beek

Franciscus ligt vlakbij het bruisende centrum van Beek. Het dorp met steedse allures heeft een gevarieerd winkelaanbod en op en rond de markt worden veel activiteiten georganiseerd zoals de Paasveemarkt en de St. Luciamarkt. De jaarlijkse rommelmarkt in augustus vindt in de straten rondom Franciscus plaats. Met carnaval trekt de optocht langs het verpleeghuis en zorgen de Zaate Hermeniekes voor de echte carnavalssfeer in huis. Bewoners van de appartementen en ouderen uit de wijk komen dagelijks naar het restaurant of de bar, wisselen er nieuwtjes uit of maken tegen betaling gebruik van de gezamenlijke activiteiten, maaltijden en uitstapjes.

Opening Snoezelbadkamer

Zaterdag 15 september 2018 heeft de officiële opening van de bad- snoezelkamer plaatsgevonden op de afdeling Baeker Heukske. Een prachtige, warme en sfeervolle ruimte, die niet alleen gebruikt kan worden als badkamer, maar tevens geschikt is als relax- en snoezelruimte.

Tijdens de opening werd door de collega's gespecialiseerd in complementaire zorg, een demonstratie gegeven van een handmassage. Deze hand- of voetmassage kunnen door meerdere collega’s uitgevoerd worden.

We hopen dat deze comfortabele ruimte voor cliënten, zowel van binnen Franciscus als van buitenaf, van absolute meerwaarde kan worden bij het wonen en verblijven in Franciscus.

Wanneer u gebruik wenst te maken van één van deze mogelijkheden, gelieve telefonisch contact op te nemen met de zorgmedewerkers op de afdeling Baeker Heukske. Telefoonnummer +31 (0)46 - 820 08 40, toestel 2742 of 2745.

Afdeling Groepsverzorging Baeker Heukske

‘t Baeker Heukske is te vinden binnen onze locatie Franciscus in Beek en bestaat uit 13 cliëntenkamers en een gezellige eigen huiskamer, waar de meeste bewoners veelal gedurende de dag en avond verblijven.

Elk kamerappartement is met eigen meubels en aankleding in te richten. Naast de eigen badkamer met douche en toilet  is het mogelijk gebruik te maken van onze algemene badkamer, voorzien van een bubbelbad, dat in hoogte verstelbaar is voor een optimale in- en uitstap. Deze ruimte is tevens geschikt als snoezel- en relaxruimte.

‘t Baeker Heukske is geschikt voor cliënten/ bewoners met een psychogeriatrische achtergrond, zonder BOPZ status. Dit betekent dat het gaat om een open afdeling, waar zij de vrijheid hebben om de afdeling zelfstandig te verlaten.

Sociale functie woonkamer

Om wonen, zorg en welzijn van onze bewoners zoveel mogelijk af te stemmen op de individuele wensen en behoeften is de woonkamer erg belangrijk als sociale plek. Het eigen kamerappartement biedt privacy en rust, de woonkamer is een ruimte waar sociaal gezelschap kan worden opgezocht. 

Binnen ‘t Baeker Heukske bieden wij cliënten/bewoners de warme sfeer, gezelligheid en veiligheid in de woonkamer. Kortom een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.

Door het creëren van een indeling met diverse kleinere zithoeken binnen de woonkamer hebben de bewoners minder last van prikkels, wat de sfeer en de onderlinge relaties ten goede komt. Bewoners kunnen zo zelf kiezen of zij meedoen met activiteiten, of rustig genieten van het moment, zonder meteen weer alléén op hun eigen kamer te moeten zitten.

Eetmomenten

Gezamenlijke momenten van ontbijt, lunch en warme maaltijden in de avond, moeten in een ontspannen sfeer kunnen plaats vinden. Ook hier benutten wij de indeling van de woonkamer optimaal en zijn er minder prikkels tijdens eetmomenten.

Activiteiten

Zowel in de TV hoek, als in de sfeer- en rust-/muziekruimte, kunnen wij kleinschalige of individuele activiteiten aanbieden.  Deze ruimtes kunnen door vitrage afgeschermd of opgedeeld worden (indien wenselijk). Zo kunnen we flexibel omgaan met de ruimte voor verjaardagen of tijdens feestdagen. Voor kookactiviteiten staan twee tafels dicht bij het kookeiland. Ook deze ruimte kan weer afgeschermd worden door vitrage.

In de TV hoek staan vijf gemakkelijke stoelen met bijzettafeltjes en sfeerverlichting. De ruimte is gezellig ingericht en de tv is makkelijk te draaien en in hoogte verstelbaar. In de sfeer- en muziekruimte is het rustiger. Hier staan vier gemakkelijke stoelen en een radio/platenspeler.

Doel van dagbesteding

Het doel van dagbesteding is om te voorzien in structuur en zingeving voor onze bewoners. Bezig zijn met activiteiten die niet alleen gezellig zijn, maar ook een zinvolle invulling geven aan de dag en hen helpen fit te blijven, zowel motorisch alsook sociaal en geestelijk. De individuele bewoner is hierbij altijd het uitgangspunt.

Wat houdt dagbesteding in?

Dat is voor iedere cliënt anders. We gaan samen met de cliënt op zoek naar een passend aanbod dat aansluit bij behoeften en mogelijkheden van de individuele persoon. Daarbij laten wij de cliënten in hun waarde en zoveel mogelijk in regie. Individuele behoeften en mogelijkheden zijn hierin bepalend.

Het is mogelijk om elke dag op verschillende dagdelen zinvolle invulling te geven door deel te nemen aan diverse activiteiten. Dit kan binnen de locatie Franciscus, bijvoorbeeld door aan wijksteunpuntactiviteiten deel te nemen. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd binnen ‘t Baeker Heukske, zowel in groepsverband als individueel. De gezamenlijke maaltijden vallen ook onder dagbesteding. Daarnaast is er ruimte voor groepsactiviteiten zoals spelletjes, bewegingsactiviteiten, bloemschikken enzovoort.

Meer weten over de mogelijkheden van ’t Baeker Heukske?

Neem contact op met onze zorgtrajectbegeleiders via +31 (0)46 820 08 40. Zij kijken samen met u naar uw wensen. 

Franciscus

Om de Toren 1, Beek (l)
6191 KZ Beek (l)

t. +31 (0)46 820 08 40

Woningen
  • Wijksteunpunt Franciscus

  • Verpleeghuiszorg met en zonder behandeling

  • 29 kamerappartementen, waarvan 1 kortdurende opname (ELV)

  • 44 zorgwoningen 

Routebeschrijving

Als u hier klikt gaat u akkoord met het gebruik van cookies en scripts die gebruikt worden door Google voor de werking van deze kaart.