Cliëntvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang

Kan ik terecht bij een cliëntvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang (Wzd)?
Bent u een cliënt of een (wettelijk) vertegenwoordiger en worden er regels of beperkingen opgelegd of speelt er iets waar u niet tevreden over bent? Heeft u hierbij hulp nodig? En kunt u niet terecht bij de verantwoordelijke medewerker of wilt u dit graag samen met iemand bespreekbaar maken? Dan kunt u contact opnemen met de cliëntvertrouwenspersoon Wzd. Deze is niet in dienst van de zorgaanbieder, in dit geval Vivantes.

De cliëntvertrouwenspersonen Wzd zetten zich in voor cliënten en vertegenwoordigers die te maken hebben met regels waardoor zij beperkt worden in hun vrijheid of met onvrede. Als er onvrede is over iets dan noemen we dat: ‘onvrijwillige zorg’. Onvrijwillige zorg kan over van alles gaan. Over verzorging, begeleiding, verpleging, behandeling en bejegening. 

Elke zorgaanbieder is wettelijk verplicht om u te attenderen op een onafhankelijke cliëntvertrouwenspersoon Wzd. De cliëntvertrouwenspersoon Wzd is in dienst van Burgerkracht Limburg. Omdat zij niet in dienst is van Vivantes, kan zij zich onafhankelijk opstellen en voor u klaar staan. 

Wanneer kunt u bij ons terecht?

Als er iets is dat de client moet maar niet wil, of iets graag wil maar dat mag niet.

Een aantal voorbeelden:

  • Als u niet naar buiten mag wanneer u dit wilt.
  • Als u altijd in de huiskamer moet eten maar liever op uw kamer eet.
  • Als u op een bepaalde tijd moet opstaan in de ochtend maar liever wat langer doorslaapt.
  • Als u medicijnen krijgt die u niet wilt of zich niet goed bij voelt.
  • Als u beperkt wordt in uw bewegingsvrijheid.

En heeft u dit al besproken met iemand van Vivantes en komt u er niet uit? Of durft u dit niet te bespreken? Dan kunt u contact met mij opnemen. Ook als u twijfelt of dit onder de wet zorg en dwang valt, kunt u contact opnemen. Ik kan u ondersteunen in een gesprek waarbij we kijken of de beslissing die door Vivantes is genomen, zorgvuldig is gemaakt of dat er een alternatief mogelijk is. Ons doel is hetzelfde als Vivantes, namelijk dat de cliënt tevreden is over de zorg die hij/zij ontvangt.

Wat kan een cliëntvertrouwenspersoon Wzd voor u of iemand in uw omgeving betekenen? 

Bekijk het filmpje: Kan ik terecht bij een cliëntvertrouwenspersoon?

Wie is uw cliëntvertrouwenspersoon Wzd?

Voor alle locaties en cliënten van Vivantes is dat:

Jeannette Hendriks

Contactgegevens:

jeannettehendriks@burgerkrachtlimburg.nl

06-34577012

Meer informatie vindt u op onze website.