Update voor mantelzorgers en bezoekers i.v.m. corona | woensdag 22 april 2020

22 April 20
Vanwege de snelle verspreiding van het Corona virus in onze directe omgeving zien we ons genoodzaakt de bezoekmogelijkheden voor het verpleeghuis te beperken. Daarom is er geen bezoek meer mogelijk. Ook de dagbesteding in de Wijksteunpunten blijft voorlopig gesloten.
Allereerst vanwege de kwetsbaarheid van bewoners voor een dergelijk virus, maar ook omdat wij de continuïteit van onze zorg zo goed mogelijk willen garanderen. Dat gaat niet wanneer veel medewerkers ziek zijn of in quarantaine thuis moeten blijven.

UPDATE woensdag 22 april 2020 - 15.00 uur

Updates via e-mail

Eerste contactpersonen van de bewoners worden op de hoogte gehouden via updates middels e-mail. Indien u als eerste contactpersoon nog geen updates ontvangt, kunt u een bericht sturen naar info@vivantes.nl en uw e-mailadres aanleveren. Dan nemen wij u mee vanaf de volgende mailing.

Op dit moment zijn wij door het kabinet verplicht om de geldende maatregelen te verlengen tot ten minste 20 mei. Meer informatie over deze maatregelen vindt u op de website van Actiz

Het besluit om het bezoekverbod in de verpleeghuizen te verlengen gaat gepaard met „veel pijn en verdriet”, erkende premier Mark Rutte dinsdagavond op de persconferentie. Toch vindt het kabinet het onvermijdelijk dat de verpleeghuisbewoners het de komende weken nog zonder bezoek van hun naasten moeten doen. Rutte noemde de verlenging van het bezoekverbod tot 20 mei "noodzakelijk om onze kwetsbare ouderen zo goed mogelijk te beschermen".

Verenso, dat spreekt namens de artsen die in de verpleeghuizen werken, is het daarmee eens. Voorzitter Nienke Nieuwenhuizen zegt dat de verpleeghuizen „heel voorzichtig moeten blijven” tot binnen een paar weken hopelijk het aantal besmettingen afneemt. Ze snapt de wens om weer bezoek toe te laten, maar noemt dat „te vroeg” en „een te groot risico”. 

Met pijn in het hart sluiten wij ons hierbij aan. Het risico op verspreiding blijft te groot en wij zien wat het doet met de bewoners wanneer het virus binnen afdeling actief wordt. Dat is heftig en intens. Het is nog te vroeg en te risicovol om nu al de deuren open te zetten voor bezoek. Maar ook om vrijwilligers of leveranciers weer binnen te halen. 

Dit wil niet zeggen dat wij stil staan met betrekking tot het mogelijk maken van meer contact tussen u en uw naasten bij Vivantes. Wij proberen daar waar mogelijk steeds meer inventieve en veilige manieren te vinden om het voor elkaar te krijgen dat u elkaar toch kunt zien en spreken. Dat kan met techniek of aan de raam. We hebben al een hoogwerker gehad op een locatie en in de tuin bij sommige locaties kan er met een veilig spatscherm ook soms al wat geregeld worden. 

We blijven daar over nadenken en kijken wat er kan. De locatie zal u hier zelf in meenemen en uitleggen wat er wel en niet kan via een locatienieuwsbrief. Dit verschilt namelijk per locatie.

Bezoek in de zorgwoningen

Bezoek in de zorgwoningen wordt ook afgeraden. En wanneer er dan toch iemand langskomt, is het belangrijk dat dit niet telkens iemand anders is. Sowieso het absoluut niet de bedoeling om met meerdere personen tegelijk op bezoek te gaan. Het blijft essentieel voor iedereen om de 1,5 meter en hygiënemaatregelen zoals handen wassen en hoesten/niezen in de elleboog heel goed in acht te nemen. Zeker bij bezoek aan een kwetsbare ouderen in een zorgwoning is dit letterlijk van levensbelang.