Valpreventie: 9 tips!

Wat kun jij als verzorger doen? Waar let jij op?
Een val veroorzaakt vaak veel leed. Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk, maar ook geestelijk. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen.

Die angst zorg ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten mijden. Niet meer naar de kaartclub, de koffie-inloop of de vriendin drie straten verderop. Vaak leidt dat tot eenzaamheid en een slechtere conditie.

Hieronder negen tips. Meer informatie vindt u op de website. Ook op de website van Veiligheid.nl vindt u veel informatie over valpreventie

1. Blijf actief

Met een beweegprogramma blijven ouderen mobiel, en trainen ze hun balans en spierkracht. In Balans en het Otago Oefenprogramma zijn speciale valpreventie programma’s. Kijk op de landkaart voor een aanbieder van deze programma’s bij jou in de regio.

2. Maak het huis veilig

Denk aan goede verlichting, een veilige trap en antislip materiaal. Voor meer informatie over hulpmiddelen die het huis veilig kunnen maken, check de Hulpmiddelenwijzer.

3. Geneesmiddelen check

Jaarlijks zijn er 41.000 ziekenhuisopnames die te maken hebben met verkeerd medicijngebruik. De helft hiervan kan voorkomen worden. Bespreek medicijngebruik regelmatig met de huisarts. Zorgvoorbeter.nl heeft veel informatie en tools op het gebied van medicatieveiligheid. Zoals praktische waaiers, een zelftest en een video.

Valpreventie: 9 tips!

4. Ogen checken

Goed zicht is erg belangrijk. Zorg er voor dat de ogen regelmatig worden gecontroleerd. Een reserve bril is ook geen overbodige luxe.

5. Hulp familie

Betrek familieleden er zoveel mogelijk bij.

6. Stevige schoenen

Door binnen stevige schoenen te dragen met voldoende profiel en een lage hak, is er minder kans op uitglijden.

7. Vitamine D op peil

Een gezonde voeding met voldoende calcium, supplementen en dagelijks een ommetje buiten.

8. Valrisico herkennen

Door vroeg valrisico's te herkennen kun je veel leed en verlies van kwaliteit van leven bij ouderen voorkomen. 
Lees ook: screening op valrisico(factoren) van thuiswonende ouderen van VeiligheidNL

9. Spieren aanspannen

Oefen met het aanspannen van beenspieren als je cliënt of ouder familielid duizelig is bij het opstaan. Span eerst beenspieren aan en wacht tot de duizeligheid verdwenen is.