Voor u maken we een uitzondering

Franciscus. Verzorgd door Vivantes.

Woonzorgcentrum Franciscus is van oudsher een begrip in Beek. Ouderen werden in de kloostergemeenschap van de Franciscanessen liefdevol opgenomen, verzorgd en verpleegd. Het klooster werd in de loop der jaren verbouwd tot bejaardenhuis. In 2000 maakte het voormalige kloostergebouw aan de Maastrichterlaan plaats voor een modern woonzorgcentrum waar gewerkt wordt volgens het principe ‘scheiden van wonen en zorg’.

 

Vanuit het hoofdgebouw wordt thuiszorg geleverd in 150 luxe appartementen, verdeeld over 3 complexen. Daarbij staan wonen, welzijn en zorg hoog in het vaandel. De cliënt kan volledig zelfstandig wonen en koopt de thuiszorg in bij Vivantes. Twee thuiszorgteams staan garant voor de 24 uurs zorg in de appartementen maar ook in Beek en de omringende kerkdorpen. Het woonzorgcentrum beschikt over 3 kamers voor kortdurende opname (KDO). Aan de achterzijde van het hoofdgebouw bevindt zich een unit waar op kleine schaal verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg geboden worden. Twee etages met elk 13 éénkamerappartementen zijn bestemd voor licht-dementerende ouderen en voor ouderen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek (SBB). In het complex zijn ook Slachtofferhulp en Heemkundevereniging Beek gehuisvest. 

 

Franciscus hoort bij Beek

Woonzorgcentrum Franciscus ligt vlakbij het bruisende centrum van Beek. Het dorp met steedse allures heeft een gevarieerd winkelaanbod en op en rond de markt worden veel activiteiten georganiseerd zoals de Paasveemarkt en de de St. Luciamarkt. De jaarlijkse rommelmarkt in augustus vindt in de straten rondom Franciscus plaats. Met carnaval trekt de optocht langs het woonzorgcentrum en zorgen de Zaate Hermeniekes voor de echte carnavalssfeer in huis. Bewoners van de appartementen en ouderen uit de wijk komen dagelijks naar het restaurant of de bar, wisselen er nieuwtjes uit of maken tegen betaling gebruik van de gezamenlijke activiteiten, maaltijden en uitstapjes.

 

Dagbesteding

Leven met zorg wil niet zeggen dat niets meer kan. Vivantes kijkt juist naar wat mensen wel nog kunnen. Probeert dingen te realiseren die misschien al lang niet meer mogelijk waren. Belangrijk daarbij is een sfeer waar mensen energie van krijgen. Zodat ze uit het leven kunnen halen wat erin zit. Daarom biedt Vivantes een breed scala aan dagbestedingactiviteiten aan. Naast de vele creatieve bezigheden, optredens e.d. worden uitstapjes, dagtochten en vakanties georganiseerd. Deze zijn allemaal rolstoeltoegankelijk. Het vervoer en de zorg wordt geleverd vanuit Lindetours, de begeleiding door het team externe activiteiten van Vivantes.

 

Dagverzorging (BG-groep) voor iedereen

In woonzorgcentrum Franciscus wordt op basis van indicatie dagverzorging geboden. Dagverzorging is bedoeld om mensen in de thuissituatie te ontlasten, het welbevinden van de cliënt te vergroten en definitieve opname uit te stellen of te voorkomen. De dagverzorging richt zich op het structureren en een zinvolle invulling van de dag. De activiteiten zijn afgestemd op de leefstijlen van de cliënten. Tussen de middag wordt gezamenlijk de maaltijd genuttigd en bestaat de mogelijkheid om te rusten.

 

De Hoever Residentie in Spaubeek doet  zowel dienst als dagverzorging dan als wijksteunpunt. Cliënten uit de Hoever Residentie of de omgeving kunnen in het wijksteunpunt tegen betaling terecht voor een warme maaltijd.

 

Hoe ziet uw appartement eruit?

Franciscus biedt u diverse meerkamerappartement dat u naar eigen smaak en wens kunt inrichten. U heeft één of twee slaapkamers en een eigen badkamer met douche, toilet en ruimte voor het plaatsen van een wasmachine en/of droger. De ruime woonkamer heeft een keukenblok waar u eventueel een koelkast, magnetron, koffiezetapparaat en waterkoker kunt plaatsen. Verder is het appartement voorzien van (elektrisch bedienbare) zonwering, een alarmsysteem en radio- en televisieaansluiting. De meeste appartementen hebben in de kelder van het complex een eigen bergruimte. Uw appartement is uw privéruimte.

 

Zorg thuis

In alle appartementen bieden we cliënten op basis van indicatie hulp bij de persoonlijke verzorging. Onze medewerkers helpen u dan bijvoorbeeld met opstaan, wassen, douchen, aankleden en eventueel het aandoen van steunkousen. Soms komen we meerdere keren per dag bijvoorbeeld om u ook weer te helpen bij het uitkleden en naar bed gaan.

 

De contactverzorgende, uw aanspreekpunt

De verzorgende die het kennismakingsgesprek heeft gevoerd, blijft voor u het aanspreekpunt . Wij noemen dit een contactverzorgende. Hij/zij bespreekt telkens met u welke zorg nodig is en heeft hiermee de verantwoordelijkheid voor de totale directe zorg. Klantentoewijzing wordt geregeld binnen het betreffende team. Het betekent zeker niet dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een groep klanten vervalt.

 

Gegarandeerde zorg

Vivantes biedt u zorg en/of huisvesting, waarbij zoveel mogelijk tegemoet gekomen wordt aan uw eigen manier van leven. Deze zorgverlening is gebaseerd op en afgeleid van het visiedocument ‘Normen verantwoorde zorg’. Welke zorg thuis, in onze zorgwoningen en woonzorgcentra gegarandeerd wordt leest u hier.

 

Palliatieve Zorg

Bij palliatieve zorg staat de kwaliteit van leven voorop. Niet de genezing van de patiënt is het doel maar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, waardoor het ziekteverloop mogelijk positief beïnvloed kan worden. De dood is een normaal, natuurlijk proces, dat niet vertraagd of versneld wordt. Er is aandacht voor lichamelijke én psychische klachten en de psychologische en spirituele aspecten worden in de zorg geïntegreerd benaderd. Meer informatie over palliatieve zorg vindt u hier.

mm

Uw dossier

Uw gegevens worden bijgehouden in uw persoonlijke dossier. Iedere klant heeft het wettelijk recht alle gegevens in te zien die over hem of haar worden bijgehouden. In de visie van Vivantes is vast gelegd dat iedere klant de uit te voeren zorg mee bepaalt. Dit instemmingsrecht is naast een uitgangspunt binnen de visie van Vivantes een wettelijk recht. Hoe Vivantes het inzagerecht in uw dossier geregeld heeft leest u hier.

 

Schoonmaken van uw appartement

Vivantes biedt op indicatie hulp bij het schoonhouden van het appartement, het verschonen van bedden, ramen wassen, strijken en eventueel het bereiden van de maaltijd. In overleg wordt bepaald wat cliënten zelf nog kunnen doen en wat wij kunnen overnemen.

 

Uw veiligheid

Uw veiligheid is voor ons van groot belang. In Franciscus zijn daarom de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo is er een automatisch brandbeveiligingssysteem en zijn er veiligheidsrichtlijnen opgesteld. Een aantal medewerkers is opgeleid tot bedrijfshulpverlener. Bij calamiteiten komen zij in actie. In uw eigen appartement is een alarmeringssysteem aangebracht. Daarmee kunt u 24 uur per dag een medewerker oproepen.

 

Huisdieren

Uw huisdier is van harte welkom. U verzorgt zelf uw huisdier of uw mantelzorger neemt deze taak van u over. Uiteraard mag uw huisdier geen overlast geven. Honden moeten buiten uw appartement aangelijnd zijn.

 

Restaurant / recreatiezaal

Franciscus heeft een gezellig en sfeervol restaurant met bar. U kunt hier terecht voor een kopje koffie, de warme maaltijd en activiteiten. Als u dit wenst kunt u ook in uw eigen appartement eten. De broodmaaltijden kunt u zelf regelen. Wanneer dat nodig is krijgt u hierbij ondersteuning.

 

Winkel, kapsalon en pedicure

Het complex beschikt over een winkel met een beperkt assortiment dagelijkse boodschappen en een kapsalon waar u op afspraak terecht kunt. Ook kunt u een afspraak maken met de pedicure.

 

Uitleen verpleegartikelen

De uitleenservice van Vivantes wordt in samenwerking met Medicura verzorgd. De gangbare artikelen zijn op voorraad aanwezig.

 

Overige voorzieningen

Zowel de huisartsen van Beek als Beter Horen (gehoortoestellen) houden met regelmaat spreekuur in het gebouw. Daarnaast is woonzorgcentrum Franciscus één van de locaties van de Bloedprikdienst van Orbis Medisch Centrum.

 

Vrijwilligers

Dagelijks zetten vele vrijwilligers zich in voor cliënten van Vivantes. Vrijwilligers helpen onder andere met activiteiten en uitstapjes. Uw familie, vrienden of kennissen zijn ook van harte welkom om te helpen bij activiteiten of bij speciale evenementen die in het woonzorgcentrum worden georganiseerd.

 

Post

Elke zorgwoning heeft een eigen afsluitbare brievenbus. Deze bevinden zich in de hal van de verschillende appartementencomplex.

 

Indicatie

Om in aanmerking te komen voor zorg heeft u een indicatie nodig van het Centraal Indicatie Orgaan (CIZ) of de WMO van uw gemeente. Het CIZ en/of de gemeente bepalen ook hoeveel zorg u ontvangt.

 

Eigen bijdrage

Wanneer u zorg krijgt moet u een eigen bijdrage betalen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) bepaalt de hoogte van uw eigen bijdrage en int deze. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal personen binnen uw huishouden, uw leeftijd en uw inkomen. Aan de bijdrage die u betaalt is een maximum verbonden. Meer informatie hierover vindt u in de brochure: Eigen bijdrage – Zorg Thuis. Op de website van het CAK vindt u een rekenmodule die u een indicatie geeft van de hoogte van uw eigen bijdrage.

 

Extra zorg inkopen

De hoeveelheid zorg die u ontvangt is afhankelijk van uw indicatie. Wilt u meer zorg ontvangen dan kunt u die particulier inkopen. Klik hier voor de tarieven.

 

Wilt u meer informatie of wilt u hulp bij het aanvragen van een indicatie?
Onze klantadviseurs staan voor u klaar om u te helpen en te adviseren. U kunt hen bereiken op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur via tel. 046 457 08 60. Natuurlijk kunt u uw vragen ook mailen naar klantadviseurs@vivantes.nl of vul het reactieformulier in. Daarnaast bent u welkom op één van onze spreekuren op locatie.


 

Contactgegevens Franciscus Beek


Grotere kaart weergeven