Ouderenzorg met toekomst

Alzheimercafé september 2016

Persbericht  22 augustus 2016

Elke maand organiseren Steunpunt Mantelzorg Zuid en Vivantes in samenwerking met Alzheimer Nederland het Alzheimercafé in Stein. De bijeenkomsten zijn bestemd voor mensen met dementie, hun partners, familie, vrienden, hulpverleners en andere belangstellenden. 

 

Het Alzheimer Café-concept is in 1997 bedacht door psychogerontoloog Dr. Bère Miesen. Inmiddels zijn er in Nederland 230 Alzheimer Cafés en enkele Alzheimer Theehuizen opgericht. In Zuid Limburg worden Alzheimercafé’s georganiseerd in Stein, Valkenburg, Amstenrade en Echt.

 

Ervaringen uitwisselen

Het Alzheimer Café is een laagdrempelige ontmoetingsplaats. Aan het begin van de avond wordt meestal een ervaringsdeskundige of een hulpverlener geïnterviewd over een thema. Daarna praten de bezoekers, onder begeleiding, met elkaar over hun ervaringen en belevenissen in verband met het ziektebeeld. Het informeel kunnen stellen van vragen helpt betrokkenen over een drempel heen en maakt de stap naar de hulpverlening minder zwaar. Bezoekers praten over de mogelijkheden voor hulp of zoeken met elkaar naar praktische oplossingen.


Bijeenkomsten seizoen 2016 / 2017

Het Alzheimercafé in Stein heeft telkens een ander thema en vindt plaats elke 2e dinsdag van de maand van 19.00–21.30 uur in de Moutheuvel, Heerstraat Centrum 45. Het programma van 2016 / 2017 gaat weer van start op dinsdag 13 september. Klik hier voor het volledige programma.

 

Het thema van de bijeenkomst op dinsdag 13 september is: 'dementie en de mogelijke gevolgen voor het gedrag'. 

Wat is dementie, welke vormen van dementie zijn er en welke gevolgen heeft deze ziekte voor de getroffen persoon én voor de mantelzorger?

 

 

Contact?

Heeft u vragen over het Alzheimercafé dan kunt u terecht bij:
Pia Bronckhorst (Steunpunt Mantelzorg Zuid) T: 06 – 83 66 81 78
David Smits (Vivantes) T: 06 - 51 46 07 62
E-mail: alzheimercafe.stein@gmail.com