Ouderenzorg met toekomst

Pilot week Virtual Reality

Persbericht 12 april 2017

In het Zorg Innovatie Atelier (ZIA) van Vivantes in de Aelserhof in Elsloo wordt in de week van 10 april een pilot georganiseerd over de inzet van Virtual Reality (VR) in de ouderenzorg. VR wordt al veel langer gebruikt in de wereld van het gamen. Maar in samenwerking met ontwikkelaar Han Dols worden unieke toepassingen voor de Ouderengeneeskunde uitgewerkt en ontwikkeld in Limburg.

Bij Vivantes vindt deze week de pilot plaats. Voor zover bekend zijn er nog nergens anders specifiek voor deze doelgroep VR-programma’s ontwikkeld. Er zijn verschillende virtuele ‘werelden’ gebouwd om oplossingsgericht zorgtrajecten voor ouderen te kunnen ondersteunen. Cliënten met depressieve klachten of dementie kunnen hier veel baat bij hebben. Maar ook cliënten die moeilijk te verleiden zijn tot bewegen worden op een positieve manier geprikkeld. Als bonus levert Virtual Reality ook nog eens veel plezier op voor cliënten die over het algemeen weinig meer buiten de deur komen vanwege hun broze fysieke en mentale gesteldheid.

 

Diverse disciplines (dagbestedingscoaches, zorgprofessionals, specialisten ouderengeneeskunde, artsen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) zijn dinsdag elk in sessies van twee uur komen experimenteren met VR. Daarnaast zullen donderdag ook enkele studenten en  cliënten deelnemen aan deze pilot.

 

Doel van de pilot is enerzijds verschillende zorgprofessionals én cliënten kennis te laten maken met deze technologie, maar anderzijds ook om kritisch te kijken naar wat deze technologie voor het vakgebied zou kunnen betekenen. Dat kan voor een specialist ouderengeneeskunde iets heel anders zijn dan voor een fysiotherapeut, dagbestedingscoach of verzorgende. Het kan meerwaarde hebben op gebied van fysieke of mentale ondersteuning, maar ook voor wat betreft welzijn en sociale interactie.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos en de techniek wordt steeds toegankelijker. Denk aan een virtueel bezoek aan bekende plekken in de omgeving, waarbij de herinnering geprikkeld wordt. Of een bezoek aan de klassieke kermis waar een levensechte ouderwetse kraam voor ballen gooien of schieten op de porseleinen borden staat. Hiermee wordt de cliënt op een speelse en toegankelijke manier geprikkeld om te bewegen. Een rondleiding door het Louvre behoort ook tot de mogelijkheden. Net als een ballonvaart, waarbij de cliënt zelf de ballon bestuurt en laat opstijgen om van het uitzicht te genieten.

Van eenvoudige spelletjes speciaal voor deze doelgroep tot een trip naar bekende of onbekende plekken die de herinnering prikkelen of juist een nieuwe wereld openen.