Ouderenzorg met toekomst

CareClowns

De cliënten van de verpleegafdelingen psycho geriatrie van Vivantes worden regelmatig bezocht door de CareClowns.

 

Een clown bij een oudere met dementie lijkt misschien in eerste instantie niet zo logisch als een clown bij een kind. Toch kan juist de clown mensen met het complexe ziektebeeld dementie bereiken. Deze mensen leven vaak in hun eigen wereld. En de clown leeft speels en onbevangen in het hier en nu. Hij velt nergens een oordeel over en is overal benieuwd naar. Hij kijkt niet naar de beperkingen van de ziekte dementie, maar naar de complete mens. Als geen ander is hij dus in staat op respectvolle wijze mee te gaan in de belevingswereld van mensen met dementie, om zo echt contact te maken.

 

Voor de CareClowns in een zorginstelling staat bovendien niet het clownspersonage, maar de persoon met dementie centraal. De CareClown stemt zijn spel volledig af op de persoon en speelt subtiel in op signalen. Zijn aanwezigheid is allesbehalve schreeuwerig, maar juist klein, zacht en compassievol. Hij dringt geen vermaak op, maar nodigt ontwapenend uit tot spel en contact. Hij ontroert, verwondert en brengt bij ouderen met dementie een lach op hun gezicht.

 

Zelfs bewoners van wie we denken dat ze het zeker niet zullen waarderen, genieten van begin tot eind van het bezoek van de CareClowns. Zo’n bezoek ontspant, ontroert en geeft plezier. We zijn dan ook ontzettend blij met hun komst.

 

Wat is een CareClown?

CareClowns zijn professioneel geschoolde spelers op het gebied van theater, clownsspel en improvisatie. Daarnaast hebben zij affiniteit met ouderen met dementie en (professionele) ervaring in de omgang met deze mensen. Zij dragen wel aparte, kleurige kleding en een rode neus, maar niet of nauwelijks schmink. In duo’s reizen ze door Nederland om dementerende bewoners van zorginstellingen te bezoeken.

 

De CareClowns en de CliniClowns vallen onder de Stichting CliniClowns Groep. Om hun prachtige werk te kunnen doen zijn ze afhankelijk van donateurs, sponsors en fondsen. Draagt u de CareClowns ook een warm hart toe, stort dan uw donatie op NL82 INGB 0000 0068 86 t.n.v. CareClowns Amersfoort of kijk op http://www.careclowns.nl/.