Ouderenzorg met toekomst

Dansles parkinsonpatiënten

Persbericht 30 september 2015

 

Vanaf dinsdag 6 oktober 2015 kunnen Parkinsonpatiënten en hun mantelzorgers gedurende de rest van het jaar (en bij succes nog veel langer!) terecht voor wekelijkse danslessen bij Artamuse aan de Hanenhof 8 in Geleen. De lessen worden onder de naam Care to Dance? verzorgd door het Limburgse dansgezelschap Gotra ¦ Joost Vrouenraets.


De lessen in hedendaagse dans zijn erop gericht om mensen met de ziekte van Parkinson in een niet zorggerelateerde omgeving op artistieke wijze het plezier van bewegen en de kracht van verbeelding via dans te laten ervaren. Gotra-danseres Maïté Guérin leidt de danslessen, die plaats vinden in een professionele dansstudio.

 

Het project wordt ondersteund door onder meer de ziekenhuizen in Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen, alsmede door de Universiteit Maastricht. Diverse gemeenten en de Provincie Limburg ondersteunen het programma, naast een groot aantal landelijke en regionale fondsen.

 

Gotra ¦ Joost Vrouenraets heeft het programma overgenomen uit New York, waar de Mark Morris Dance Group al ruim 10 jaar veel succes heeft met dit artistieke bewegingsprogramma voor mensen met de ziekte van Parkinson. Geleen is weliswaar geen New York, maar de populariteit van het programma is ook hier groot: vorig jaar waren de lessen in Heerlen binnen een week na bekendmaking volgeboekt.

Prof. dr. Rein de Wilde, decaan van de Faculteit Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht, noemde het project Care to Dance? in een toespraak in Parkstad Limburg Theaters Heerlen als lichtend voorbeeld van hoe de culturele sector in de toekomst te werk zou kunnen gaan.

 

‘Natuurlijk moet kunst ons vragen stellen, shockeren. Prima. Maar kunst kan ook bijdragen aan het tackelen van maatschappelijke kwesties. Vergrijzing van de bevolking is zo’n klemmende kwestie. Waarom zeggen we hier in Zuid Limburg niet: we ontwikkelen een bovenstedelijk artistiek programma dat bijdraagt aan oplossingen die hier in de regio spelen? Care to Dance? is een voorbeeld van een artistieke oplossing voor een regionale uitdaging. Laten we die kans pakken!’

 

De lessen in Artamuse Geleen vinden plaats elke dinsdag van 14.00 – 15.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.caretodance.eu of bellen met projectleider Gerrino Mulder, tel. 06-55375797.