Ouderenzorg met toekomst

Alzheimercafé september 2015

Persbericht 1 september 2015

 

Elke maand organiseren Steunpunt Mantelzorg en Vivantes in samenwerking met Alzheimer Nederland het Alzheimercafé in Stein. De bijeenkomsten zijn bestemd voor mensen met dementie, hun partners, familie, vrienden, hulpverleners en andere belangstellenden.

 

Het Alzheimer Café-concept is in 1997 bedacht door psychogerontoloog Dr. Bère Miesen. Inmiddels zijn er in Nederland 230 Alzheimer Cafés en enkele Alzheimer Theehuizen opgericht. In Zuid Limburg worden Alzheimercafé’s georganiseerd in Stein, Valkenburg, Amstenrade en Echt.

 

Ervaringen uitwisselen

Het Alzheimer Café is een laagdrempelige ontmoetingsplaats. Aan het begin van de avond wordt meestal een ervaringsdeskundige of een hulpverlener geïnterviewd over een thema. Daarna praten de bezoekers, onder begeleiding, met elkaar over hun ervaringen en belevenissen in verband met het ziektebeeld. Het informeel kunnen stellen van vragen helpt betrokkenen over een drempel heen en maakt de stap naar de hulpverlening minder zwaar. Bezoekers praten over de mogelijkheden voor hulp of zoeken met elkaar naar praktische oplossingen.


Bijeenkomsten

Het Alzheimercafé in Stein heeft telkens een ander thema en vindt plaats elke 2e dinsdag van de maand van 19.00–21.30 uur in de Moutheuvel, Heerstraat Centrum 45. Het volledige programma vindt u hier.

 

De eerste bijeenkomst van het seizoen 2015/2016 vindt plaats op
dinsdag 8 september a.s. en heeft als thema: 'Dementie … een gunstige omgeving'.

 

In een gunstige omgeving functioneert een persoon met dementie beter. Ook naasten en hulpverleners maken deel uit van die omgeving. Maar hoe creëer je nu een zo gunstig mogelijke omgeving? Gastspreker Claudia Lemmens van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) bespreekt dit belangrijke onderwerp.

 

Contact?

Heeft u vragen over het Alzheimercafé dan kunt u terecht bij:
Pia Bronckhorst (SP.Mantelzorg) T: 06 – 83 66 81 78
David Smits (Vivantes) T: 06 - 51 46 07 62
E-mail: alzheimercafe.stein@gmail.com